Dragi roditelji,

u Nastavno-kliničkom centru provodimo dva doktorska istraživanja o ranom komunikacijskom i jezičnom razvoju djece s poremećajem iz spektra autizma.

Za potrebe istraživanja tražimo djecu sa sumnjom ili već utvrđenom dijagnozom poremećaja iz spektra autizma te njihove majke. Zbog pitanja na koja želimo odgovoriti istraživanjima, usmjereni smo na djecu do navršene 5. godine koja govore riječima ili kratkim rečenicama.

Provedba istraživanja započinje ispunjavanjem liste riječi i rečenica koje vaše dijete izgovara. Ako analizom odgovora prepoznamo da se vaše dijete nalazi u fazi jezičnog razvoja koja nas zanima za istraživanje, onda ćemo vas pozvati na daljnje postupke koji se odvijaju kod nas u Nastavno-kliničkom centru. Ti postupci uključuju provedbu Opservacijskog protokola za dijagnostiku autizma (ADOS), provedbu podljestvice Vizualna recepcija te igru majke i djeteta prema zadanom protokolu. Ukupno trajanje je oko dva i pol sata.

Nakon što prikupimo podatke za istraživanje, ponudit ćemo vam dodatno savjetovanje o tome kako možete poticati svoje dijete u svakodnevnom životu.

Ako već sada znate da ste zainteresirani za sudjelovanje ili biste željeli doznati dodatne informacije o provedbi istraživanja, možete se javiti doktorandicama Moniki Rosandić Grgić (monika.rosandic@erf.unizg.hr) ili Klari Popčević (klara.popcevic@erf.unizg.hr).

Hvala vam na susretljivosti!