Ovim putem želimo upozoriti roditelje i oštro osuditi korištenje takozvanog CD protokola (poznatog i kao Miracle Mineral Solution – MMS) koji se reklamira kao protokol za liječenje autizma (poremećaja iz spektra autizma).

Štetnost navedenog protokola već je prepoznata i u svijetu i u Hrvatskoj, no on se i dalje putem društvenih mreža propisuje i prodaje. Taj proizvod nije odobren za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili lijek ni u Europskoj uniji, niti u SAD-u i Kanadi. Na štetnost tog proizvoda upozorili su i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Svjetska zdravstvena organizacija i regulatorna tijela brojnih zemalja svijeta: američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA), kanadsko Ministarstvo zdravstva (Health Canada), njemački Savezni institut za lijekove i medicinske proizvode (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte, BfArM), Australsko regulatorno tijelo za lijekove (Therapeutic Goods Administration, TGA) i dr.

Prema dostupnim informacijama, otopina MMS sadrži 28% natrijevog klorita (NaOCl₂) i obično je pakirana s citratnom kiselinom s kojom se miješa prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid (ClO₂) kojemu se pripisuje širok spektar znanstveno i na dokazima neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku. Navedene kemijske tvari imaju brojne industrijske namjene – koriste se kao dezinficijensi i pesticidi te kao izbjeljivači u tekstilnoj i papirnoj industriji. Primjenjuju se i za postupak drobljenja stijena i pri crpljenju plina i nafte.

Korištenju CD protokola pripisuju se ozbiljne nuspojave kao što su: simptomi trovanja, po život opasan nizak krvni tlak kao posljedica dehidracije, pojava methemoglobinemije (bolest kod koje je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može vezati kisik), pojava anurije (smanjenje proizvodnje urina) i hemolitičke anemije (smanjenje koncentracije hemoglobina u krvi), otežano disanje, abdominalna bol, goruća bol u grlu, perzistirajuće povraćanje, dijareja, mučnina. Njemačko regulatorno tijelo (BfArM) također navodi da ovisno o koncentraciji, klor dioksid može uzrokovati i iritacije, ali i opekline kože i sluznice.

Podrška za osobe s autizmom i njihove obitelji u Hrvatskoj još uvijek nije sustavna i nedostatna je u mnogim područjima. To je jedan od razloga zbog kojih se roditelji često okreću tretmanima čiji promotori im lažno obećavaju ozdravljenje i izlječenje.

Želimo naglasiti da autizam NIJE BOLEST. Radi se o neurorazvojnom stanju koje utječe na način na koji osoba ostvaruje komunikaciju i odnos s drugima, misli, uči i ponaša se. Osobe s autizmom mogu imati i intelektualne teškoće, teškoće učenja i druge razvojne teškoće. Dakle, ne radi se o bolesti koju liječimo, nego o cjeloživotnom stanju.

Želimo se također ograditi i osuditi ponašanje osobe koja navodi da je profesor rehabilitator (edukacijski rehabilitator), a koja također promovira korištenje ovog proizvoda. Stručnjaci edukacijski rehabilitatori u radu s djecom i osobama kojima je dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma pružaju podršku samoj osobi te prilagođavaju njeno okruženje. Dakle, podrška temeljena na dokazima uključuje neposredan rad s osobom, njenom obitelji, učiteljima i drugim stručnjacima, a ne medicinsku intervenciju, lijek, medicinski postupak ili tretman. Osobi s autizmom, kao i svim drugim osobama, potrebne su i medicinske intervencije, no ne za „liječenje“ autizma, nego za zdravstvene poteškoće i bolesti koje mogu imati (npr. epilepsija).

Preporuka i prodaja CD protokola je manipulacija roditeljima najgore vrste. To je iskorištavanje roditeljske najbolje namjere i želje da pomognu ili “izliječe” svoje dijete. Osobe koje preporučaju ili prodaju CD protokol ne preuzimaju odgovornost za njegove nuspojave. U slučaju nuspojava i ugrožavanja zdravlja djeteta zbog korištenja CD protokola roditelji se suočavaju sa vlastitim osjećajem krivnje što su dijete izložili istom.

Ukoliko ste roditelj koji je koristio i koristi CD protokol možete se javiti na adresu iskustva.roditelja@gmail.com na kojoj možete podijeliti svoja iskustva s protokolom i dobiti stručne informacije, stručnu, ali i emocionalnu podršku i razumijevanje. Pri podjeli iskustva poštovati će se etički kodeks i pravo na anonimnost.


Kako bismo poslali jasnu poruku javnosti da ne potičemo i ne odobravamo primjenu CD protokola u svrhu liječenja autizma pozivamo Vas da se priključite inicijativi i svojim potpisom podržite peticiju. Potpisivanjem peticije također podržavate i dopis nadležnim institucijama da se hitno djeluje i stane na kraj ovoj ugrožavajućoj praksi.

Potpišite peticiju