I ove godine se u mnogobrojnim gradovima obilježio Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Mnogobrojni centri i udruge su ovaj dan obilježili kroz dnevni program s bogatim sadržajem. Tako se osim na trgovima, moglo vidjeti i mnogo događanja u vrtićima, školama i fakultetima. Tijekom mjeseca travnja dosta će aktivnosti biti organizirano kako bi se osim upoznavanja i informiranja javnosti, poticalo društvo na razumijevanje, pružanje bolje i odgovarajuće podrške u sustavu (rana intervencija, vrtići i škole, fakulteti, životne zajednice, bolnice…). Stručni suradnici Nastavno-kliničkog centra ERF-a sudjelovali su kao predavači  na kongresu, na tribinama i panel predavanjima, zajedno s drugim stručnjacima, roditeljima te autističnim osobama.

Ove godine je prvi put u organizaciji sudjelovala ASK (Inicijativa za autizam i ostale neurodivergentnosti, samozastupanje i kulturu različitosti) koju su organizirale same autistične osobe. Bogati program za male i velike, uz mogućnost aktivnog sudjelovanja u prijepodnevnim satima, BROŠURA O AUTIZMU, te u popodnevnim satima prikazivanje islandskog filma ”Vidjeti nevidljivo”, uz panel predavanje o ženama u spektru autizma, bilo je zaista zanimljivo i važno iskustvo za sve sudionike (djecu, roditelje, odrasle osobe i stručnjake).

U okviru kongresa ‘‘Izazovi moderne logopedije 2022.”, koji se održao od 1. do 3. 4. 2022. u Splitu, sudjelovale su Monika Rosandić Grgić, Sana Čačko, Ivona Mršić i Sanja Šimleša s predavanjem na temu ”Odnos jezičnih i pragmatičkih vještina u djece sa PSA-om u predškolskoj dobi”. Također su Klara Popčević, Monika Rosandić i Sanja Šimleša održale predavanje na temu ”Odnos rječničkog i gramatičkog razvoja u djece sa PSA-om”. Oba predavanja održana su 2. 4.  

Studentski zbor ERF-a je 4. 4. organizirao tribinu ”E (RF)DUCIRAJ SE! – Upoznaj spektar” u hibridnom obliku na kojoj su sudjelovale stručne suradnice NKC-a, Ivana Vuk, Ivana Jandroković te Ivona Mršić na teme ”Timska procjena”, Primjer dobre prakse” te ”Kako prevladati prepreke”.

Dječji vrtići Dubrovnik i Podružnica Hrvatskog logopedskog društva Dubrovačko-neretvanske županije su 5. 4. pod nazivom ”Autizam danas” organizirali predavanja namijenjena roditeljima i stručnjacima. Doc. dr. sc. Jasmina Stošić te Sanja Aguila Munoz održale su online predavanja na teme ”Autizam – smjernice za intervenciju” te ”Procjena odraslih osoba sa sumnjom na poremećaj iz spektra autizma”.   

Udruga za autizam Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske su 9. 4. (odgoda zbog kiše), uz mnogobrojne aktivnost pod motom „NAŠ AUTIZAM JE STANJE – SUSTAV JE BOLESTAN“ obilježili ovogodišnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu.  Glavni cilj događanja je bio pružiti potporu osobama s poremećajem iz spektra autizma, a obiteljima i osobama iz njihovog bliskog okruženja poručiti da nisu sami te da Udruga aktivno radi na poboljšanju uvjeta života osoba sa PSA-om.

Centar za autizam, Zagreb kroz mjesec travanj organizira različite aktivnosti te na njihovoj mrežnoj stranici možete pogledati cijeli raspored.