Edukativni materijali „Digitalni mediji i mentalno zdravlje“

Dani medijske pismenosti 2021.

Odgojno savjetovalište

Ovogodišnji Dani medijske pismenosti, koji se održavaju od 19. do 25. travnja 2021. g., tematski su usmjereni prema utjecaju medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih.

Članice Odgojnog savjetovališta, Sabina Mandić, Josipa Mihić, Miranda Novak i Sanja Radić Bursać, kao autorice sudjelovale su u kreiranju obrazovnih materijala „Digitalni mediji i mentalno zdravlje“.

U uvodnom dijelu edukativnih materijala objašnjeno je zašto mladi koriste društvene mreže, koje svoje potrebe time nastoje zadovoljiti te kako društvene mreže utječu na samosvijest, odnosno na poznavanje samih sebe i na nošenje s različitim psihološkim stanjima.  Posebna su poglavlja posvećena i važnosti bliskih odnosa u adolescenciji, influencerima i uzorima u životima mladih osoba te problemu ovisnosti o internetu.

Zatim slijede prijedlozi pet radionica namjenjenih učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima koje sadrže opise aktivnosti i pripadajuće radne listove.

P.S. Podsjećamo vas i na na prošlogodišnji edukativni materijal „Sexting&Sextortion“ čije su autorice kolegice S. Mandić i S. Radić Bursać.