U emisiji Direkt RTL televizije, 12.10.2020. neuropsihijatar, dr. Ivan Urlić u svojoj je izjavi naveo da je Danijel Bezuk, počinitelj zločina na Markovom trgu „autističan“.

Osjećamo se pozvani kao stručnjaci koji pružaju podršku osobama s poremećajem iz spektra autizma i njihovim obiteljima reagirati na ovo uplitanje tih osoba u temu koja se uopće ne može povezati s njima. Naime, poremećaj iz spektra autizma, odnosno autizam je neurorazvojno stanje koje se očituje kroz različitosti u socijalnoj komunikaciji, ponašanju, mišljenju i obradi informacija. Osobe s autizmom na drugačiji način primaju i obrađuju podražaje iz okoline što se očituje i u njihovom načinu funkcioniranja u svakodnevnom životu – u načinu na koji stupaju u odnos s drugima, uče, razmišljaju, doživljavaju različite senzorne podražaje. Te osobe međusobno mogu biti vrlo različite. Neke od njih mogu imati dodatne izazove kao što su intelektualne teškoće, epilepsija, teškoće spavanja i hranjenja te neke od njih zahtijevaju visok stupanj podrške kroz cijeli život. S druge strane su osobe kod kojih su teškoće vrlo suptilno izražene i koje djeluju tipično, no kojima prolaženje kroz svakodnevne socijalne situacije može predstavljati velik izazov. Zbog društva koje ne prihvaća različitost, ove osobe maskiraju i kompenziraju svoje teškoće u što trebaju uložiti golem napor koji za posljedicu može imati potpunu iscrpljenost i povlačenje.

Osobe s autizmom i njihove obitelji svakodnevno se susreću s preprekama i predrasudama na svim razinama i u svim aspektima života te one onemogućavaju njihovo obrazovanje, rad i uključivanje u društvo.  Nažalost, ovo je još jedan primjer toga.

Osoba s autizmom je nečije dijete, majka, otac, brat, sestra, prijatelj i važno je da i toga budemo svjesni kada se koristimo pojmom „autističan“.

Stručnjak koji bi trebao biti član užeg tima za pružanje podrške ovoj ranjivoj skupini mora biti svjestan svega prethodno navedenog i zaista je nedopustivo da daje ovakve osuđujuće i diskriminatorne izjave.

Ovim putem apeliramo na sve medije koji utječu na javno mišljenje da isprave netočne informacije i uklone izjave navedenog stručnjaka.

Članice stručnog tima Kabineta za poremećaj iz spektra autizma
i Odsjeka za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju
Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu